ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ І МОТИВАЦІЙНІ АСПЕКТИ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

  • Олена Маковеєва доцент кафедри менеджменту організацій ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.е.н., доцент, Україна
  • Тетяна Ткачук аспірант кафедри економіки підприємств Одеського національного політехнічного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.35432/1993-8330appa4802019194106

Ключові слова:

корпоративне управління, ефективність управління, організаційно-економічний механізм, мотиваційний механізм.

Анотація

На даному етапі розвитку вітчизняної економіки одним із факторів підвищення ефективності виробництва є створення нових і підвищення дієвості сформованих корпоративних структур. Тому розвиток корпоративного управління займає особливе місце в системі державного і внутрішньофірмового управління.
Метою статті є дослідження організаційно-економічних і мотиваційних аспектів формування корпоративного управління в Україні, його основних концептуальних складових для формування подальших рекомендацій ефективного їх використання на сучасному етапі.
Державне управління покликане координувати фінансові процеси і погоджувати приватні та громадські інтереси. Воно виконується в законодавчій, податкової, кредитної та субвенційної формах.
Корпорація є фундаментальним елементом індустріального порядку. Місце і значення корпорації і корпоративного управління в сучасній системі господарського управління формувалися протягом тривалого часу розвитку промисловості.
Аналіз роботи корпоративних структур показує, що сьогодні без ефективної структури, яка визначає взаємини ради директорів, виконавчого органу та акціонерів, розвиток вітчизняних організацій і економіки в цілому, як нам представляється, буде постійно стримуватися недостатністю капіталу.
Єдиної моделі ефективного корпоративного управління не існує. У кожному конкретному випадку вона розробляється виходячи з особливостей правового та економічного середовища, в якій діє акціонерне товариство.
Авторами представлена одна із можливих моделей ефективного корпоративного управління акціонерним товариством і приклад структури виконавчого органу акціонерного товариства.
Мотиваційний елемент в моделі ефективного управління акціонерним товариством відіграє визначальну роль, так як він передбачає формування відповідного мотиваційного механізму реалізації власності через реальний процес присвоєння доходів, за допомогою їх руху (прибуток, заробітна плата, основний капітал і т.д.).
Товариство з обмеженою відповідальністю повинно мати справедливу і прозору корпоративну структуру. Це реалізується в повній мірі через організаційно - правові та фінансово-економічні елементи представленої моделі ефективного корпоративного управління.
Принципи корпоративного управління передбачають необхідність регулярного і відкритого інформування акціонерів про результати фінансово-господарської діяльності. Основою такого інформування може бути річний звіт виконавчого органу, що розкриває фінансові та виробничі показники діяльності товариства.
Присутність незалежних членів Ради директорів, що користуються довірою інвесторів, особливо важливо для функціонування надійної системи корпоративного управління. Інтереси найбільших акціонерів в Раді директорів представляють спонсовані директори. Для вирішення специфічних питань, що входять в компетенцію Ради директорів, доцільним є створення постійно діючих комітетів. Найбільш поширеними є комітети з аудиту і винагород вищому керівництву.
Підзвітність та інформування акціонерів є найважливішим принципом корпоративного управління.
Основним елементом підзвітності є періодичне подання акціонерам фінансової звітності, що відбиває фінансові результати діяльності та рівень управління активами суспільства.
Головним елементом всієї системи звітності та оцінки фінансової діяльності є річна фінансова звітність, підтверджена зовнішнім аудитором.
Проведення максимально прозорої і послідовної мотиваційної стратегії за погодженням найбільш відповідальних корпоративних інтересів є одним з основних напрямків активізації розвитку експортного сектора економіки, розвитку міжрегіональних економік, сприяє стабілізації, поліпшення інвестиційного клімату в промисловості України.
Формування механізмів мотиваційного впливу визначає шляхи вдосконалення механізму інвестування коштів персоналу в акції підприємства. Така можливість є потужним стимулюючим фактором розвитку підприємства, так як оберігає його фінанси від знецінення, зміцнює його становище, забезпечує зростання добробуту, тісно пов'язаною з досягнутими виробничими результатами.

Біографії авторів

Олена Маковеєва, доцент кафедри менеджменту організацій ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.е.н., доцент

доцент кафедри менеджменту організацій
ОРІДУ НАДУ при Президентові України, к.е.н., доцент

Тетяна Ткачук, аспірант кафедри економіки підприємств Одеського національного політехнічного університету

аспірант кафедри економіки підприємств
Одеського національного політехнічного університету

Посилання

Иноземцев В. Творческие начала современной корпорации. Международные экономические и международные отношения. 1997. № 11. С. 18–30.

Hammer M. Beyond Reengineering. How the Process-Centered Organisation is Changing Our Work and Our Lives. N.Y., 1996. Р. 153.

Го Цзяфей. К вопросу становления и развития корпоративного управления. Ефективна економіка. 2016. № 3. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2016_3_25.

Потьомкіна О. В., Чиж Н. М. Дослідження становлення корпоративного управління у вітчизняній практиці господарювання (теоретичний аспект). Економічний форум. 2018. № 1. С. 209-213. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecfor_2018_1_35.

Брейли Р., Майерс С. Принципы корпоративных финансов / пер. с англ. Диалектика – Вільямс, 2-е издание, 2019. 576 с.

David P. Baron A. Рositive theory of moral management, social pressure, and corpo-rate social performance. Journal of economics and management strategy. 2009. Vol. 18. №4, P. 7–43.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ